top of page
< Tüm Kanser Türleri

Böbrek Kanseri

Böbrek kanseri, böbreklerden herhangi birindeki anormal hücreler bölünmeye ve kontrolsüz bir şekilde büyümeye başladığında gelişir. Hücreler, çevreleyen dokulara veya organlara büyüyebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.


Böbrek Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Böbrek kanserinde en sık karşımıza çıkan klinik belirti idrarda kanama ve karında ele gelen sert kitledir. Sıklıkla idrarda kanama, karında kitle gibi belirtilerin yanında diğer belirtilere de neden olabilir. Erken evredeki böbrek kanserlerinde genellikle hiçbir belirti olmamaktadır. Ve bu hastalar genelde başka nedenlerle yapılan ultrasonografi ya da radyolojik tetkikler sırasında rastlantısal olarak tanınır.

İdrarda kan gelmesi

İdrarda kan (hematüri) böbrek kanserinin en yaygın belirtisidir. Bir enfeksiyon, prostat büyümesi veya böbrek taşlarından kaynaklanabilir. İdrarınızda herhangi bir kan fark ederseniz derhal doktorunuza görünün. Kan her zaman orada olmak zorunda değildir. Gelip gidebilir. Bazen kan çıplak gözle görülemez, ancak basit bir idrar testi ile alınabilir. Kanama gelip gidebileceğinden, sorunun ortadan kalktığını düşünebilirsiniz. Bu, böbrek veya mesanedeki erken tedavi edilebilir bir kanserin, tedavi edilmesinin daha zor olabileceği bir aşamaya kadar büyümesine izin verildiği anlamına gelebilir.

Böbrek bölgesinde bir yumru veya kitle

Böbreğinizin bölgesinde bir yumru veya şişlik hissederseniz, doğrudan doktorunuza gidin. Çoğu böbrek kanseri sizin veya bir doktorun hissedemeyeceği kadar küçüktür. Ancak doktorunuz kanseri kontrol etmek için bir ultrason taraması ayarlayabilir.

Diğer, belirti vermeyen semptomlar

Bazı insanlar belirsiz olabilen başka semptomlara sahiptir. Bunlar: kilo kaybı, yüksek sıcaklık ve çok ağır terleme, sırtınızda bir tarafta (kaburgaların altında) geçmeyen bir ağrı, yorgunluk, iştah kaybı, genel bir kötü sağlık hissi. Yüksek sıcaklık ve terleme bir enfeksiyondan kaynaklanabilir.

Yüksek tansiyon ve normalden daha az kırmızı kan hücresine sahip olmak (anemi) de böbrek kanseri belirtileri olabilir. Bu semptomlar böbreklerin ürettiği hormonlarla ilgilidir. Bu semptomlara başka birçok durum neden olabilir. Bunlara sahip olan çoğu insan kanser olmaz. Ancak bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, kontrol için doktorunuza gidin. Eğer kanser ise erken teşhis edilirse tedavisi daha kolay olacaktır.

Aşağıdaki bu belirtilerde böbrek tümörü yönünden değerlendirme gereklidir.

• İdrarda kanama

• Karında ele gelen sert kitle

• Böbrekte uzun süreli ve geçmeyen ağrı

• İştah kaybı

• Kilo kaybı

• Kansızlık (anemi)

Böbrek Kanseri Nasıl Teşhis edilir?

Böbrek kanserinin teşhisinde ve değerlendirilmesinde batın ve böbreklerin incelenmesi gereklidir.

Bu incelemeler

• Fizik muayene ve hikaye: Ailede böbrek kanseri hikayesi var mı? Başka risk faktörleri var mı? Karında ele gelen kitle var mı?

• Kan analizi: Böbrek kanserine eşlik etmesi beklenen belirtiler bulunmakta mı? Anemi ya da hiperkromazi, kanda yüksek kalsiyum, karaciğer fonksiyonlarında bozulma gibi

• İdrar analizi: İdrar da kanama var olup olmadığı ortaya konulmalı.

• Ultrasonografi: Böbreklerin ultrasonografi ile değerlendirilmesi ilk planda en önemli tanı yöntemini oluşturmaktadır.

• Karın ultrasonografisinde böbrekte solid kitle görülmesi böbrek parankim kanserini düşündürmelidir.

Ön tanı konulan hastaların bilgisayarlı tomografi ( CT ) veya manyetik rezonans ( MRI ) gibi daha ileri görüntüleme yöntemleriyle daha ileri düzeyde değerlendirmeleri mutlaka yapılmalıdır.

Biopsi:

Bazı vakalarda teşhis konusunda çok şüphe varsa gündeme gelebilir ve genellikle bilgisayarlı tomografi rehberliğinde yapılabilir. Ancak biyopsinin patolojik değerlendirmede istenilen doğru tanıyı verememesi gibi bir sınırlama vardır. Bunlardan en önemlisi patolojik değerlendirme için alınan materyal genellikle yeterli olamamakta ve bu nedenle de teşhiste kesinlik söz konusu olmamaktadır.

Genel Olarak Böbrekte Kitleye Yaklaşım

Diğer tüm kanserlerde olduğu gibi, böbrek kanserinde de, böbreğin çevresine veya vücudun diğer yerlerine ne oranda yayılım gösterdiğinin belirlenmesi (evreleme), seçilecek tedavi kararını etkilemektedir.

Böbrek kanserinde sıklıkla cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

4 -7 cm. arası boyuttaki kitlelere, ameliyat ile mümkünse böbreğin sadece tümörlü kısmının çıkarılması ve böbreğin sağlam bölümünün korunması hedeflenmelidir (parsiyel nefrektomi ameliyatı veya nefron koruyucu cerrahi).

Bunun mümkün olmadığı durumlarda, ‘radikal nefrektomi’ olarak adlandırılan ve böbreğin tümünün çıkartılmasının söz konusu olduğu işlem uygulanır. Yukarıda da söz edildiği gibi, sadece tümörün çıkarılması ile sağlam böbrek dokusunun korunması, uzun vadede kişinin yüksek tansiyon ve buna bağlı kalp rahatsızlıkları riskini anlamlı olarak azaltmaktadır.

Böbrek kanseri ameliyatları robot yardımlı, laparoskopik veya açık olarak yapılabilmektedir.

Robotik Nefron Koruyucu Böbrek Tümörü Cerrahisi

Açık cerrahi ile uygulanan nefrektomide (böbreğin tümüyle çıkartılmasına tıp dilinde nefrektomi denir), ameliyatı gerçekleştirmek için 35-40 cm. boyuna kadar uzayabilen cerrahi kesi uygulanmaktadır (Şekil-1). Özellikle büyük tümörlerde aynı kesi ile 12. kaburga kemiğinin alınması da gerekebilmektedir. Bu büyük ameliyat kesisi ile yaralanan kasların ve sinirler nedeniyle ameliyat bölgesinde uzun süren ağrı ve uyuşukluk hissi olacaktır. Ayrıca iyileşme de buna bağlı gecikecektir. Hatta cerrahi alanda gelişebilen fıtık da ayrıca bir sorun olarak hastayı rahatsız edecek ve yaşam kalitesini etkileyecektir.


bottom of page